torsdag 28 januari 2010

Goda cirklar

Det finns goda och onda cirklar. I mitt liv försöker jag välja de goda cirklarna och aktivt välja bort onda cirklar. Det som ofta är jobbigt är att ge sig själv en spark i ändan åt rätt håll… En sorts katalysator.. När sen den goda (eller om man gjort fel val, den onda) cirkeln är igång krävs det ingen ansträngning från din sida. Precis som riktiga virvelvindar så ger de goda (och för den delen de onda) cirklarna sig själv energi att snurra snabbare och snabbare bara de får hjälp att komma igång.

Som vanligt ett exempel…

Du känner dig trött och hängig en söndag. Du har då två val, att gå och köpa en kebabtallrik, krypa under filten i soffan, glo på TV och sunka bort en hel söndag. Eller så tar du på dig promenadskorna och tar en timmes promenad…. Väljer du promenadalternativet händer förmodligen följande. Du kommer tillbaka hem fylld av energi. Du blir hungrig på riktig bra mat. Mer energi. Du får lust att tag i något projekt du haft dåligt samvete för. Då känner dig duktig, mer energi. Etc etc… När kvällen kommer är du så där skönt trött, som man är när man uträttat något bra under dagen. Du somnar lätt och sover tungt och djupt hela natten.

Vad hade hänt om du valt Kebabalternativet istället? Du hade säkert slumrat till i soffan, blivit liggande där till 23-24, hasat in till sängen. Inte kunnat sova, grubblat, vaknar trött på morgonen…. Dagen efter är du så trött på jobbet att när du väl kommer hem så orkar du inget annat än att lägga dig i soffan igen, Orkar man laga mat eller skall man köpa hämtpizza?

Vad jag vill säga är: Den stora utmaningen är att etablera kraft att genomföra katalysatorn (eller sparken i ändan om du så vill). Fixar du bara detta så ger den goda cirkeln energi till sig själv och du har en skön resa framför dig. Det fina i kråksången är att det bara hänger på dig själv. Det är du som gör valet och det är du, om du vill, som gör valet om du vill ha ett bra liv eller ett sunkigt liv marinerat i kebabsås.

Förslag på katalysatorer:
Bra mat
Promenad
Frisk luft
Sport / idrott
Träffa vänner
Gör en ansträngning
Gå och lägg dig tidigt, sätt klockan på morgonen och starta dagen med en rolig aktivitet
Boka en resa, eller något annat att se fram emot.
Anmäl dig till en kurs
Köp gymkort
Sätt upp målsättningar och lev upp till dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar