fredag 16 oktober 2009

Visualisering

I mitt, numera, kontinuerliga sökande efter tekniker och metoder för att stärka mina tankar och känslor hittar man mycket intressant. Ju mer jag söker desto mer finner jag och jag märker att jag inte är den första människan som insett styrkan i våra tankar. Jag hittade en text som handlar om Visualisering vilket låter mycket spännande. Här kommer ett smakprov:

Visualisering är en teknik med vilken man använder sin fantasi för att skapa det man önskar i livet. Visualisering är inget nytt. Konstigt eller ovanligt. I själva verket använder du denna teknik varje dag - ja varje minut. Det är en fråga om din naturliga föreställningsförmåga, universums fundamentala energi, som du ständigt använder, vare sig du är medveten om det eller inte.
Fantasin är en förmåga att skapa en ide eller mental bild i sitt sinne. Vid visualisering använder du din föreställningsförmåga till att skapa en klar bild av något du vill ska bli verkligt. Sedan fortsätter du regelbundet fokusera på denna ide eller bild för att därigenom ge den positiv energi tills den blir objektiv verklighet, med andra ord tills du verkligen uppnår det som du föreställt dig.
Ditt mål kan ligga på vilken nivå som helst, fysiskt, känslomässigt, mentalt. Du kan föreställa dig en positiv upplevelse eller att du har ett nytt hem eller nytt jobb eller ett underbart förhållande, eller att du känner dig lugn och fridfull eller en större förmåga att inhämta kunskap. Du kan skapa en bild av när du själv klarar av en mycket svår situation med lätthet ingenting bekymrar dig. Du kan verka på alla nivåer och alltid kommer resultatet att infinna sig.
Begreppet visualisering kan på flera sätt verka missvisande eftersom det endast hänvisar till användandet av synen. Bäst resultat med visualisering får man emellertid när man använder alla sinnen: hörsel, smak, lukt, känsel och syn.. Dessutom är handlingen medveten. Visualisering kan därför inte jämföras med dagdrömmar eller en vanlig dröm, eftersom man då inte är medveten och inte kan påverka sin egen uppmärksamhet. Visualisering utförs utan tillgång till yttre stimuli.
Ett av målen bör vara att kunna kontrollera visualiseringen så att man kan framkalla bilder och rektioner när och var man vill. Den här typen av kontroll kan man lära sig. Om du har problem med att kontrollera visualiseringen så kan du börja med att se dig själv utföra något som du vet att du verkligen behärskar.
I visualiseringen skapar man medvetet bilder av situationer och händelser som man önskar ska inträffa.
Inom de flesta kulturer har visualisering använts för helande och andlig utveckling, tex. inom yoga. Inom idrotten används det för att förbättra idrottsprestationer. Man kan använda tekniken för precis vad som helst. Tex. för att gå ned i vikt; förbättra självförtroendet; bli frisk från fysiska och psykiska problem mm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar